Informativt och effektivt.

image15
Mormor (god bless her soul) dog tidigare i år. Efter ett par år av senildemens och begynnande pyromani löste hon in sin biljett en söndag i mars, straxt efter det att hon sagt att nu fick moster A gå hem eftersom hon skulle ordna med lite grejer.
När mamma, moster A och moster D sen skulle rensa ur mormors lägenhet fann de exakt vad mormor (och morfar för den delen också, så länge han var närvarande. God bless his soul) kände för att inte slänga saker.
Det visade sig att det mormor och morfar kände var något väldigt grundläggande, något basalt. Som ett oåterkallerligt val de hade gjort, för sina liv.

- Du B, hur skulle det vara om vi aldrig någonsin, överhuvudtaget slängde någonting, med undantag för saker som kan jäsa. Inget liksom, vad tror du?

I stort sett allt, med undantag för ovan nämnda, fanns kvar.
Det var korsordsvinster, kläder som aldrig slängdes utan istället sorterades i någon form av "bör lagas"-högar, blomcheckar från 1980, dagböcker och brev. Så sjukt mycket brev.

Här är det ju lätt att få för sig hur fantastiskt det var att gå igenom alla fantastiska brev mellan mormor och morfar från innan de ens var gifta eller de när mamma skriver till mormor och ber om ursäkt för att hon inte hört av sig på ett tag eftersom hon träffat en kille som senare, skulle det visa sig, startade en elstängselfirma (det är en helt annan historia). Det är ju häftigt att läsa såhär i efterhand, men det är ju också huvudsakligen perspektivet som faktiskt gör det intressant.
Jag vill inte vara krass eller den som över huvud taget gör anspråk på att vara den. Det är bara det att kärlek och andra känslor av den sortens magnitud förvisso är fina och både bör tas till vara på och kanaliseras, men själva kanaliseringen är i nio fall av tio är rent hälsovåldlig när den exponeras för någon annan än dig själv och på sin höjd den du har fjärilar i magen för.

Istället föll jag för morfars pappa (jag vet det låter äckligt, men tänk inte mer på det nu), farfar eller hursomhelst någon som i ett eller två led kunde kopplas ihop med morfar. Han hade en liten anteckningsbok som låg kvar underst i någon av lådorna i någon av byråerna.
I den hade han antecknat tre-fyra rader varje dag om hur vädret var och något kort om vad som hänt under dagen.

18° celcius
Blåsigt under förmiddagen, mer vindstilla mot kvällen.
Regn.
Gick på promenad med hundarna.
(rekonstruktion)

Ibland var han på Skansen och gjorde förteckningar i almanackan över alla djur som fanns där, om de fått några nya ungar och hur många taggar älgarna hade.
Det handlade alltså inte om någon särskilt gastkramande lyrik, bara en extremt disciplinerad bokföring av i första hand själva dagen plus lite extragodis i form av en mening om något han eller någon han kände hade varit delaktig i under dagen.

Jag mins inte riktigt varför, men han hade inget jobb att gå till och något ska man ju göra. Tilläggas bör ju kanske att det inte alls behöver vara så att det gick någon särskild nöd på honom rent materiellt bara för att han inte hade ett arbete att gå till, det gjorde nämligen inte det.
Hursomhelst så beslöt han sig för att helt osentimentalt börja bokföra saker, utan trilla in i något träsk av subjektivt trams eller onödiga detaljer. Informativt och effektivt var ledorden.

"Sökes:
Ung oerfaren person för observation och bokföring av diverse saker. Observationerna bokförs i en liten anteckningsbok. Punktform föredras. Inga särskilda förkunskaper eller meriter krävs. Lön enligt avtal."

Om någon ser något som ovan någonstans så kan den väl säga till?


Kommentarer
Postat av: äm

heyheyhey du kom tillbaka! lycka! kaggeledstorget kunde gott skaffa en rockbaren. då skulle jag ha gångavstånd till den. ledsen för din mormor förresten, min mormor håller på att läggas in för att få strålbehandling för cancer... inte heller så kul. vad har du haft för dig sen i mars, kollat konstant på amigo, erkänn?

Postat av: äm

ja vad som helst vore bättre än det där stolpskottet antar jag... han måste vara skadlig. det är när såna som han har jobb som jag undrar varför inte jag har det. jag finner ingen rimlig förklaring.

2007-08-12 @ 15:55:55
URL: http://amali.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback